Επιστροφή σε Γεωπονίας

Περί Γεωπονίας

Παρουσίαση της ομάδας προσανατολισμού της  Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

Η ομάδα προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής είναι μία από τις ομάδες προσανατολισμού των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Αναφέρεται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και στις δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα που απορρέουν από αυτήν και συγκεκριμένα τη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων. Τέλος, η ομάδα προσανατολισμού αναφέρεται και στη σχέση γεωργίας και τροφίμων που είναι πρωταρχικής και θεμελιώδους σημασίας τα τελευταία χρόνια.

Σκοπιμότητα – αναγκαιότητα της ομάδας προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

image003 Ο γεωπονικός τομέας της Ελλάδος διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι ως σήμερα. Η Ελλάδα διαθέτει ευρεία ποικιλία κλιματικών και εδαφικών συνθηκών, οι οποίες εν πολλοίς ευνοούν τη γεωργική παραγωγή, αφού παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής και επεξεργασίας ενός ευρέως φάσματος γεωργικών προϊόντων, πολύ ευρύτερου από εκείνον των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και έχει δυνατότητες να πλεονεκτεί και από απόψεως ποιότητας και κόστους παραγωγής. Διαθέτει δηλαδή σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και το ζητούμενο είναι να αποκτήσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μόνο με καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι δυνατό.

Στη χώρα μας, το ανθρώπινο δυναμικό έχει αυξημένη μέση ηλικία και χαμηλό μέσο επίπεδο εκπαίδευσης. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των νέων που εισέρχονται στο γεωργικό επάγγελμα είναι πολύ περιορισμένος, οπότε με τον φυσιολογικό ρυθμό εξόδου ηλικιωμένων, αναμένεται σταδιακή μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στη γεωργία. Η φυσιολογική μείωση του αριθμού μπορεί να αποτελέσει τη βάση του μετασχηματισμού, που έχει ανάγκη η ελληνική γεωργία, ενόψει των πολύπλευρων μεταβολών. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων σε όλες τις κατευθύνσεις του Τομέα Γεωπονίας θα αποτελέσει το θεμέλιο του μετασχηματισμού.

image004

Σήμερα η ανεργία σημειώνει μεγαλύτερα ποσοστά στους νέους, ακόμη και σε εκείνους που διαθέτουν σημαντικά τυπικά προσόντα. Δεύτερον, από την ελκυστικότητα του ίδιου του γεωργικού τομέα, ο οποίος μπορεί να αποδίδει σημαντικά εισοδήματα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ποιότητα ζωής ανώτερη από εκείνη των μεγαλουπόλεων. Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ένα ποσοστό νέων με αυξημένα τυπικά προσόντα. image005

Η συμβολή όμως του γεωργικού τομέα στην οικονομία της χώρας δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι δραστηριότητες του δευτερογενή και τριτογενή τομέα που απορρέουν ή συνδυάζονται με αυτήν. Η γεωργική βιομηχανία, δηλαδή ο κλάδος της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων και η παρασκευή – παραγωγή καινοτόμων προϊόντων (τροφίμων) είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία. Με βάση τις αρχές περί επαγγελματικής εκπαίδευσης, η εκπαίδευση και κατάρτιση, κατά περίπτωση, των απασχολουμένων στον γεωπονικό τομέα μπορεί να επεκταθεί:

  • Σε κατευθύνσεις και δραστηριότητες γύρω από τους άλλους τομείς παραγωγής. (Επιτυχής θεωρείται η άσκηση της γεωργίας μόνο όταν ενσωματώνει και όλες εκείνες τις δραστηριότητες της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων).
  • Στη σχέση γεωργίας και διατροφής. Σήμερα η ευαισθητοποίηση σε θέματα διατροφής ολοένα και αυξάνει σε γνώσεις γύρω από τη μέθοδο παρασκευής και τεχνολογίας τροφίμων και κατά επέκταση της αξιολόγησης της θρεπτικής αξίας και της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.
  • Σε σύγχρονες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες (Αγροτουρισμός, Αγροβιοτεχνίες) οι οποίες σε συνδυασμό με τις γεωργικές, ενδυναμώνουν το γεωργικό εισόδημα της χώρας.

1. Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών

image006 Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους.
  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους.
  • Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.
  • Να ελέγχει σε στοιχειώδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
  • Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή.
  • Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται βασικά γεωργικά προϊόντα.
  • Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους.
  • Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
  • Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων.
  • Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο.
  • Να γνωρίζει να συναλλάσσεται.
  • Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας

image007 image008 image010

Δυνατότητες απασχόλησης

  • Βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και ποτών (ιδιωτικές ή συνεταιριστικές) όπως γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, ελαιουργεία, οινοποιεία, κονσερβοποιεία κ.λπ.
  • Επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης
  • Εταιρείες προετοιμασίας και διακίνησης ετοίμων φαγητών (catering, ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ.)
  • Εταιρείες που παράγουν και διακινούν βοηθητικές ύλες και τεχνολογικό εξοπλισμό βιομηχανιών τροφίμων.
  • Δημόσιους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον έλεγχο των τροφίμων.

2. Ειδικότητα: Τεχνικός Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίων

image011

 

image013

 

 

 

 

 

Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

  • Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητες του και τους τρόπους εμπορικής τους διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κλπ)
  • Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
  • Να γνωρίζει και να εφαρμόζει τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές για δένδρα, θάμνους, άνθη και χλοοτάπητες
  • Να αναγνωρίζει τα φυτά που χρησιμοποιούνται στην κηποτεχνία
  • Να αναγνωρίζει τα υλικά άρδευσης
  • Να αναγνωρίζει τα υλικά συνδεσμολογίας σωλήνων (μεταλλικών, PVC, πολυαιθυλενίου)
  • Να εκτελεί βασικούς φυτωριακούς χειρισμούς και τεχνικές φύτευσης
  • Να εκτελεί βασικούς χειρισμούς για τις ανθοκηπευτικές καλλιέργειες
  • Να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής
  • Να χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικής του τοπίου
  • Να σχεδιάζει μικρά έργα διαμόρφωσης τοπίου (χειρωνακτικά και ηλεκτρονικά)
  • Να εκτελεί βασικούς χειρισμούς συντήρησης πρασίνου
  • Να εγκαθιστά δίκτυα άρδευσης
  • Να αναγνωρίζει, επιλέγει, χειρίζεται και συντηρεί μηχανήματα και εργαλεία (καλλιεργητές, ψαλίδια, σκαπτικά μηχανήματα, μικρούς εκσκαφείς και εργαλεία χειρός) για τα φυτοτεχνικά έργα
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες συντήρησης εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και απλών κατασκευών διαμόρφωσης τοπίου
  • Να χειρίζεται τον εξοπλισμό μιας επιχείρησης φυτοτεχνικών έργων ή ενός καταστήματος πώλησης σχετικού εξοπλισμού
  • Να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση
  • Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο
  • Να αναπτύσσει βασικές ικανότητες επικοινωνίας
  • Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές της γεωργικής οικονομίας
  • Να ετοιμάζει παραστατικά πώλησης και διακίνησης αγαθών

image014

Δυνατότητες απασχόλησης

Ο τεχνικός ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου μπορεί να απασχοληθεί ως:

  • Υπάλληλος στο δημόσιο τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Υπηρεσίες Πράσινου του Δήμου).
  • Ως στέλεχος φυτοτεχνικών μονάδων σε όλο το φάσμα της παραγωγής καλλωπιστικών φυτών και της διαμόρφωσης αισθητικών χώρων πρασίνου.
  • Ως υπεύθυνος ανάπτυξης και συντήρησης έργων τοπίου (π.χ. πάρκα, πλατειών)
  • Ως αυτοαπασχολούμενος αναλαμβάνοντας την περιποίηση κήπων και άλλων χώρων πρασίνου σε ιδιωτικές κατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εμπορικών κέντρων κ.ά.

3. Ειδικότητα: Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

image015

image016

 

 

 

 

 

Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

  • Να εκτελεί αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων (να προετοιμάζει το έδαφος για φυτεύσεις ή σπορές, να φυτεύει, λιπαίνει, καλλιεργεί και αρδεύει την παραγωγή του, να συλλέγει και να αποθηκεύει την παραγωγή του, να χειρίζεται , επισκευάζει και συντηρεί τα σκεύη και τα εργαλεία του, κλπ).
  • Να εκτιμά το είδος και την ποσότητα της παραγωγής που θα καλλιεργήσει, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, του καιρού, του μεγέθους και της θέσης της επιχείρησης.
  • Να επιλέγει τη γη που θα καλλιεργήσει, να καθορίζει το χρόνο άρωσης και να εκτελεί ειδικές τεχνικές εργασίες κατεργασίας και συντήρησης του εδάφους.
  • Να επιλέγει και να αγοράζει τους τύπους και ποσότητες από σπόρους ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιήσει, τα λιπάσματα και τον εξοπλισμό.
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες φυτοπροστασίας και ζιζανιοκτονίας, με συμβατικές κυρίως μεθόδους (αναγνώριση βασικών συμπτωμάτων ασθενειών, διάκριση γεωργικών φαρμάκων και σκευασμάτων).
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες λίπανσης (προσδιορισμός των λιπαντικών απαιτήσεων μιας καλλιέργειας, σχεδιασμός προγράμματος λίπανσης, εφαρμογής λιπασμάτων κλπ).
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες συλλογής και αποθήκευσης των προϊόντων του (χειρισμός πρώτης ύλης και εξοπλισμού, διαλογή, τυποποίηση μεταφορά κλπ).
  • Να εφαρμόζει τις βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας.
  • Να χειρίζεται και να συντηρεί βασικά γεωργικά μηχανήματα και μηχανήματα κατεργασίας εδάφους.
  • Να εκτελεί βασικές εργασίες συντήρησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
  • Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο.
  • Να υπολογίζει το κόστος και το κέρδος και να εκτιμά την μελλοντική του παραγωγή (στοιχεία εκτιμητικής).
  • Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας.
  • Να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση.

Επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

image017

Ο απόφοιτος της ειδικότητας τεχνικός  φυτικής παραγωγής μπορεί να απασχοληθεί σε:

  • Γεωργικές επιχειρήσεις φυτικής  παραγωγής.
  • Αγροτικούς συνεταιρισμούς παραγωγής, εμπορίας ή διακίνησης φυτικών προϊόντων.
  • Ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας ή διακίνησης φυτικών προϊόντων.

image018

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ  ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τα εργαστηριακά μαθήματα του Τομέα Γεωπονίας πραγματοποιούνται στα αντίστοιχα εργαστήρια για κάθε ειδικότητα, τα οποία ανήκουν στο 2ο Σ.Ε.Κ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο) που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το 1ο ΕΠΑΛ Λάρισας (Τέρμα Καρδίτσης).